Uitstapjes

Uitstapjes

Kinderdagverblijf "Het Wolkje" B.V. Uitstapjes met de kinderen

Ouder(s)/verzorger(s) vullen bij hun aanmelding in of hun kinderen mee mogen met uitstapjes. Desondanks vragen we bij ieder uitstapje om hun goedkeuring.

Een uitje, hoe spontaan ook, vereist altijd een grondige voorbereiding om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. We maken een inschatting van de groepsgrootte zodat we het aantal benodigde begeleiders kunnen bepalen. We verdelen de taken en besluiten welke pedagogisch medewerkers meegaan. Ook spreken we af welk vervoersmiddel we gaan gebruiken.

Veiligheid

Hebben ouder(s)/verzorger(s) geen toestemming gegeven voor een uitje? Dan blijft hun kind op de kinderopvang. De pedagogisch medewerkers zorgen ervoor dat deze kinderen een normale dag of een normaal dagdeel ervaren bij Kinderdagverblijf "Het Wolkje" B.V. Kinderen die wel meegaan met het uitje, krijgen allemaal een hesje aan. Zo is duidelijk te zien dat we bij elkaar horen. De pedagogisch medewerkers hebben een mobiele telefoon en Ipad mee zodat ze bereikbaar zijn. Vanwege het vierogen principe gaat een begeleider nooit alleen op stap.

Begeleiding

Hoeveel begeleiders nodig zijn tijdens een uitje, hangt af van de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen. Standaardnormen worden hieronder genoemd tot het aantal van 16.

Met minimaal één gediplomeerde begeleiders + extra ondersteuning door een groepshulp of gediplomeerd begeleiders (vierogenprincipe) nemen wij in de leeftijdscategorie 0 - 2 jaar maximaal 4 kinderen mee en daarbij in de leeftijdscategorie 2 - 4 jaar maximaal 8.

Met minimaal twee gediplomeerde begeleiders nemen wij in de leeftijdscategorie 0 - 2 jaar maximaal 8 kinderen mee en daarbij in de leeftijdscategorie 2 - 4 jaar maximaal 16.

Met minimaal drie gediplomeerde begeleiders nemen wij in de leeftijdscategorie 0 - 2 jaar maximaal 12 kinderen mee.

Met minimaal vier gediplomeerde begeleiders nemen wij in de leeftijdscategorie 0 - 2 jaar maximaal 16 kinderen mee.

Onderscheid tussen een groot en een klein uitstapje

Een klein uitstapje bijvoorbeeld:
Maar het bos, de speeltuin, de kinderboerderij, de winkel, enz.

Een groot uitstapje bijvoorbeeld:
naar de dierentuin, het museum, het theater, pretparken, enz.

Bij een groot uitstapje nemen wij één extra begeleider mee. Dit kan een groepshulp of gediplomeerde begeleider zijn.

De pedagogisch medewerkers verliezen de kinderen geen moment uit het oog. Tijdens het uitstapje blijft de gehele groep bij elkaar. Moet je even naar de wc? Meld dat dan aan de andere pedagogisch medewerkers. En spreek duidelijk af wie de begeleiding van de kinderen overneemt tot je terug bent.

Ouder/verzorger participatie

Tijdens sommige uitstapjes kunnen ouder(s)/verzorger(s) mee als begeleider. Ze dienen zich hiervoor op te geven. (Een VOG is niet verreist). Een extra helpende hand is altijd fijn. Voor de ouder(s)/verzorger(s) en de kinderen is het vaak een mooie en gezellige ervaring. Jij blijft als pedagogisch medewerker altijd verantwoordelijk.

Vervoer

Wij maken gebruik van diverse vervoersmiddelen:

  • Openbaar vervoer
  • Auto
  • Lopend

Voor het vervoer is er een specifiek vervoersprotocol waarin je alle afspraken kunt nalezen. Houd altijd rekening met mogelijke gevaren tijdens het vervoer.

Openbaar vervoer
In het openbaar vervoer ben je sneller het overzicht kwijt. Blijf zo veel mogelijk bij elkaar in de buurt. Houd de kinderen continu in de gaten en spreek van tevoren duidelijk af bij welke halte jullie eruit moeten.

Auto
In de auto is het belangrijk dat alle kinderen op een veilige manier worden vervoerd. Zijn er kinderstoeltjes of stoelverhogers nodig? Regel dan van tevoren dat ouder(s)/verzorger(s) deze bij ons achterlaten.

Lopend
Denk aan het nabije bos, de kinderboerderij of een speeltuin in de buurt. Verzamel de kinderen en laat ze twee aan twee lopen naar de bestemming. Er is gekozen voor twee aan twee lopen omdat kinderen zo minder snel de weg op rennen. Tijdens het lopen houd je goed toezicht en maak je de kinderen bewust van de risico's bij het oversteken.

Wat neem je altijd mee?

  • Een mobiele telefoon met volle batterij.
  • De telefoonnummers van de vestiging en vestigingsmanager (zet deze van tevoren in de telefoon).
  • Benodigde opgeslagen protocollen op je telefoon, denk aan tekenbeten, giftige seizoens struiken, zwerfvuil etc.
  • De telefoonnummers van de ouder(s)/verzorger(s) van alle kinderen onder je hoede (zet deze van tevoren in de telefoon).
  • Bedrijfskleding (of herkenning) met daarop de naam van de kinderopvang.
  • Een EHBO-doos (zorg dat iedereen weet wie deze bij zich draagt).
  • Genoeg eten en drinken.
  • Ga je met het openbaar vervoer? Zorg dan voor voldoende vervoersbewijzen voor zowel heen- als terugreis.
Kinderopvang Het Wolkje

Belangrijk

Volg ons op

Kinderopvang "Het Wolkje" B.V.

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 06.30u - 19.00u

J. Bakerstraat 3,
1311 GB ALMERE (muziekwijk)
Telefoonnummer: 036-3031343
E-mail: info@kinderopvanghetwolkje.nl

Kinderopvang "Het Wolkje" gesloten tijdens de feestdagen.